Albert

Wij, dat is mijn vrouw Janneke, onze twee kinderen en ik, wonen sinds 2018 in Oosterwold. Naast ons werk proberen we zo goed mogelijk voedsel te produceren in onze tuin. Hierbij gaan we uit van de principes van permacultuur. Bomen en andere meerjarige planten en de kippen, die door de hele tuin scharrelen, vormen hierin de hoofdmoot.

Asperges passen heel goed in zo’n tuin: het meeste werk zit in het klaarmaken van de grond en het planten, en de tien jaar daarna dat je kunt oogsten moet je in het voorjaar nog ongewenste planten wieden en aan het einde van de herfst het dode loof verwijderen. De kippen lusten geen asperges, maar helpen wel bij het ongewenste planten wieden en bij het bestrijden van de aspergekever (nog nooit één gezien). Omdat we hier op de klei zitten, is alleen teelt van groene asperges mogelijk. Vier jaar geleden hebben we een aspergeveldje aangelegd. Omdat we dachten dat 50 planten net iets te weinig zou produceren voor ons gezin, hebben we 100 planten geplant. Nou, hebben wij even de opbrengst van dit aspergeveld onderschat! Vorig jaar, het eerste jaar dat we volop mochten oogsten, hebben we meer dan 50kg geoogst. Daarom bieden we ze dit jaar aan voor de verkoop.

We werken uiteraard zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Sowieso proberen we zo min mogelijk middelen van buiten aan te laten voeren. De aspergeplanten komen ook van een biologische kweker.

Voor wie alleen de witte asperges kennen: groene asperges hebben meer smaak en zijn makkelijker om te klaar te maken. Waar je witte asperges in hun geheel moet schillen, hoef je bij groene asperges alleen het onderste deel te schillen. Hoeveel je precies moet schillen hangt vooral af van de grootte en hoelang geleden hij geoogst is. Ook moet je de onderste 0,5 a 2 cm eraf snijden. Je voelt met het mes wel aan hoe waar het harde overgaat in het zachte.

Als je de asperges niet direct klaarmaakt, dan kun je ze het beste in een vochtige doek gewikkeld in de koelkast bewaren. Op die manier kun je ze gerust een week bewaren. Omdat de asperges, die ik lever, mogelijk al op de zondag geoogst zijn, ga dan uit van gerust vier dagen.

Het aspergeseizoen loopt overigens tot 24 juni.

Ik hoop dat ze zullen smaken!